środa, 23 marca 2016

ROŻKI z truskawkami




Mieszam 100g mąki kukurydzianej+50g uniwersalnej maki bezglutenowej+20g mąki ziemniaczanej. Połowę mieszanki wsypuję powoli do 150 ml wrzącej wody (z 1 łyżką oleju). Wszystko energicznie mieszam, aby nie powstały grudki (masa bardzo szybko gęstnieje). Po przestudzeniu dodaję 1 jajko, pozostałą mąkę, trochę cukru, odrobinę cynamonu i ręcznie wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję ciasto partiami pod przykryciem z papieru do pieczenia, aby się nie przyklejało. Na rozwałkowane możliwie cienko ciasto nakładam truskawki i formuję rożki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 1 godz. w temp. ok. 200 stopni. Ciasto musi się dobrze wysuszyć w piekarniku, aby nie było surowe w środku (powinno być sztywne i zarumienione).
Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem - znikają natychmiast :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz