poniedziałek, 23 maja 2016

KLOPSIKI wieprzowe




Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1/2 czerstwej bułki bezglutenowej lub 1/2
sól, pieprz, Podlaska przyprawa do gulaszu
mąka owsiana

Do mięsa dodaję uprzednio zmiękczoną w wodzie bułkę, jajko, sól i pieprz - wszystko dokładnie mieszam. Formuję klopsiki i obtaczam je w mące owsianej. Następnie układam klopsy warstwowo w szybkowarze, zalewam wodą (tylko tyle, aby przykryć mięso), dodaję przyprawę do gulaszu i gotuję w szybkowarze ok 45 minut. W trakcie gotowania od czasu do czasu poruszam garnkiem, aby klopsy nie przywarły do dna.
Dzięki mące owsianej mięso się nie wysusza, a po ugotowaniu mamy od razu smaczny zawiesisty sos do klopsów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz