wtorek, 17 maja 2016

domowa PIZZA bezglutenowa




Składniki na ciasto:
ok. 250 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (np. Mix Universal firmy Schar)
ok. 1/2 opakowania suszonych drożdży Dr. Oetker
ok. 1/2 szklanki mleka
ok. 1/2 szklanki wody
1 łyżka oleju, sól

Dodatki :
szynka łagodnie wędzona Kraina Wędlin z Biedronki (lub inna dojrzewająca)
mozarella tarta Sotille Gusto z Biedronki
pomidory, sól, oregano, bazylia

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszam. Konsystencja powinna być gładka, ciągnąca, niezbyt gęsta. Przygotowane ciasto rozsmarowuję cienko na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na wierzch układam kawałki szynki i pomidorów, dodaję przyprawy, a na koniec posypuję tartą mozarellą.
Piekę w średnio nagrzanym piekarniku (tylko od dołu) do momentu "wysuszenia" i zarumienienia ciasta (zwykle ok. 45 min.)
Dodatki oczywiście można dowolnie komponować. Polecam również bardziej swojską wersję, tj. kiełbasa, cebula, pomidor, pieczarki, żółty ser.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz