wyszukiwarka
apetyczne
brownie
chleb
ciasteczka
ciasto
deser
granola
klopsiki
krewetki
mąka
musli
obiad
owsianka
papryka faszerowana
pieczywo
pierś z kurczaka
piwo
pizza
płatki
polędwiczki
pralinki
przekąski
restauracja
rurki
ryba
schabowy
sezamki
sos do makaronu
śniadanie
tort
turystyczne
wędlina
zakupy dietetyczne
żeberka
wtorek, 17 maja 2016
domowa PIZZA bezglutenowa
Składniki na ciasto:
ok. 250 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (np. Mix Universal firmy Schar)
ok. 1/2 opakowania suszonych drożdży Dr. Oetker
ok. 1/2 szklanki mleka
ok. 1/2 szklanki wody
1 łyżka oleju, sól
Dodatki :
szynka łagodnie wędzona Kraina Wędlin z Biedronki (lub inna dojrzewająca)
mozarella tarta Sotille Gusto z Biedronki
pomidory, sól, oregano, bazylia
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszam. Konsystencja powinna być gładka, ciągnąca, niezbyt gęsta. Przygotowane ciasto rozsmarowuję cienko na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na wierzch układam kawałki szynki i pomidorów, dodaję przyprawy, a na koniec posypuję tartą mozarellą.
Piekę w średnio nagrzanym piekarniku (tylko od dołu) do momentu "wysuszenia" i zarumienienia ciasta (zwykle ok. 45 min.)
Dodatki oczywiście można dowolnie komponować. Polecam również bardziej swojską wersję, tj. kiełbasa, cebula, pomidor, pieczarki, żółty ser.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz