wtorek, 4 października 2016

bezglutenowe CIASTECZKA MAŚLANE




Składniki:
200 g masła
200 g twarogu
200 g mąki bezglutenowej
(u mnie Mix Universal Schar)

Z powyższych składników wyrabiam ciasto. Jeśli jest zbyt kleiste dodaję więcej mąki. Na tortownicy posypanej mąką formuję z ciasta wałeczki jak na kopytka, a następnie delikatnie kroję je na krążki układam na blaszce. Wałeczki można lekko zamrozić, aby lepiej się kroiły.
Ciasto jest uniwersalne, ostateczny smak ciasteczek zależy od dodatków na wierzchu.
Można posypać np. cukrem, cynamonem, makiem, solą, kminkiem itd.
Ciasteczka piec na rumiano w mocno nagrzanym piekarniku (ok. 30 min)
W każdym wariancie smakowym są pyszne, a najlepsze zaraz po upieczeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz